Het pultrusieproces van krafton® in 6 stappen

krafton® heeft meer dan 40 jaar ervaring in het verwerken van polyester en meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van pultrusieprocessen. Ons bedrijf staat bekend als specialist op dit gebied. Elke dag produceren we eersteklas GVK-profielen. We zijn trots op onze pultrusielijnen en onze goed georganiseerde productie van glasvezelversterkte kunststofprofielen. Daarom leggen we graag uit hoe het pultrusieproces bij ons afloopt.

Krafton-pultrusieproces

1. Invoeren van de glasvezelversterkingen

Het proces start bij de invoer van de glasvezelversterkingen. Vooraan staan de glasrekken waarin de glasvezeldraden op klossen opgesteld staan. Elke klos heeft circa 2,1 kilometer glasvezel streng van bijvoorbeeld 9600 TEX.

2. Door het impregneerbad

Bij de impregneerbak worden de glasvezeldraden en eventueel de matten van polyesterhars voorzien. De vloeibare kunsthars is gemengd met verharder, kleurstof, brandvertragers en andere additieven.

3. Door de invoerplaten

De invoerplaten geleiden de glasvezeldraden en matten naar de juiste positie in de matrijs en zorgen daarmee voor een correcte glasbezetting. De glasvezelstrengen zorgen voor een goede lengteversterking en de matten zorgen voor dwarsversterking. De bezetting is afhankelijk van de eigenschappen die van het profiel worden gevraagd.

4. Door de verhitte matrijs

De hars, vezels en de matten worden vervolgens door een verhitte matrijs getrokken. In de verwarmde matrijs wordt het profiel gevormd en uitgehard. Halverwege de matrijs is het materiaal aan het uitharden en eenmaal uit de matrijs is het profiel geheel uitgehard en mechanisch te belasten. Het profiel hoeft niet meer nabewerkt te worden. De matrijs is gemaakt van slijtvast staal en is uit verschillende delen opgebouwd. De binnenzijde is verchroomd. De programmeerbare computer regelt de besturing van de machine. Hierin worden de treksnelheid, zaaglengte en de diverse temperaturen van de matrijsverwarming geregeld. De matrijzen bij krafton hebben een maximale breedte van 1 meter. Wij hebben matrijzen voor alle soorten en maten profielen, van kleine stafprofielen en hoekprofielen tot brede brugdekdelen. Wij gebruiken onze eigen matrixen voor de standaardprofielen. Voor klanten ontwerpen wij een matrix op maat, die in bezit blijft van de klant, zodat hun unieke en soms gepatenteerde profiel op maat hierop kan worden gepultrudeerd.

5. Profieltrekken

De twee trekinrichtingen verzorgen het beurtelings omklemmen en doortrekken van het profiel. De klemmen hebben de vorm van de buitenzijde van het profiel en zijn bekleed met zachte kunststof zodat het profiel niet beschadigt. Pultrusie is een continu proces met het voordeel van een goede kwaliteitscontrole. Er is een goede dimensionele stabiliteit van de sectie van het pultrusieprofiel. De pultrusietechniek is geschikt voor allerlei soorten glasvezels. Verschillende soorten vezels kunnen ook worden gecombineerd. Een hoog vezelgehalte (tot 70% gewicht) is mogelijk en daarom ook het realiseren van een hoge specifieke stijfheid en sterkte.

6. Zagen van het GVK profiel

De afkortzaag beweegt met de productiesnelheid mee en zaagt het profiel op de gewenste lengte af. Doordat de zaag meeloopt met het profiel is de zaagsnede mooi haaks. Het zaagblad is voorzien van een diamant laag zodat deze lang mee kan. De zaaginrichting is voorzien van een stofafzuiging.

Contacteer ons voor al uw vragen

Contact