Een groeiend bedrijf van 1978 tot heden

In 1978 richt Willem Bijl zijn bedrijf op in het Westland. Hij maakte de eerste mal voor het vervaardigen van polyesterboten. Na tien jaar werden de activiteiten van het bedrijf zo omvangrijk, dat uitbreiding van de faciliteiten nodig was. In 1988 wordt een nieuw bedrijfspand gebouwd op Industrieterrein Dintelmond in Heijningen.

In 1995 wordt er naast polyesterproducten gestart met de vervaardiging van glasvezelversterkte polyester profielen. Hiervoor werd de eerste pultrusiemachine aangeschaft. Al snel komen de eerste orders binnen uit de luchtbehandelingsbranche.

De volledige tijdslijn vindt u hier.

In 2019 verandert de bedrijfsnaam, na ruim 40 jaar, van Bijl Profielen en Bijl Bruggen naar ‘krafton®’.

Continue verbetering van de kwaliteit van onze profielen

Vanaf de oprichting in 1978 staat kwaliteit voorop bij krafton®. Het steeds groeiende vakmanschap op het gebied van polyester en kunststoffen zorgt voor tevreden klanten. Creativiteit in ontwerp, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het materiaal, zorgen voor een continue groei in activiteiten. Een groot succes zijn bijvoorbeeld de polyester glasbakken, die in Nederland omarmd worden vanaf de jaren ‘90, en ook in andere delen van Europa worden gebruikt.

Experts van krafton® staan aan de wieg van het opstellen van CUR-Aanbevelingen voor GVK profielen. Ook op het gebied (N)EN-normen is krafton® koploper. Kwaliteitsborging en -verbetering wordt in-house en in samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstituten gedaan. Dit leidt tot vele certificaten en goedkeuringen door de jaren heen van TNO, UCL, TÜV-LCA, etc…

In 2010 wordt een testmachine van Zwick-Roell aangeschaft zodat we al onze profielen voortaan zelf kunnen testen, waardoor we een nog hogere kwaliteit kunnen garanderen.

De eerste toelatingen door DIBt, het Duitse Instituut voor Bouwtechniek, worden in 2004 verkregen voor door krafton® vervaardigde Polykasten.

Daarnaast voldoen de GVK profielen aan de Europese Norm NEN-EN 13706.

In 2017 volgt een doorslaggevende DIBt-toelating op drie typen GVK brugdekdelen, gevolgd door DIBT op de bijbehorende montagemethoden alsook op een vierde plank, in 2018. Met deze toelating ligt de markt in Duitsland open en begint krafton® aan het intensiever bewerken van de markt voor duurzame renovatie van fiets- en voetgangersbruggen in ons buurland.

Eind 2018 zijn toelatingen van EBA en DIBt op de GVK profielen een feit. Deze toelatingen bieden krafton® een groot concurrentievoordeel op de internationale markt, met name in Duitsland voor constructieprofielen alsmede voor de rail-infra sector.

Staat het door uw benodigde certificaat of toelating niet op de site, of wilt u graag een persoonlijk advies, neem dan snel contact met ons op!

Bruggenbouw met GVK profielen en brugdekdelen

Vanaf 2006 begint krafton® met het produceren van glasvezelversterkte kunststof brugdekdelen. Al snel worden deze brugdekdelen bijzonder populair. Na gedegen productontwikkeling kan krafton® ook composieten liggers, profielen en handrelingen vervaardigen.

De volgende stap is dat krafton® volledig composiet bruggen in eigen huis gaat vervaardigen, vanaf 2010. In 2013 wordt hiervoor het bedrijf BIJL Bruggen opgericht. Omdat steeds meer opdrachtgevers kiezen voor duurzaam bouwen, is de krafton® brug -geheel van composiet (liggers, dek en leuning)- een uitstekende keuze. Minimaal onderhoud, duurzaam en een levensduur van meer dan 50 jaar. Doordat het productieproces van onze composiet bruggen zeer weinig energie gebruikt in vergelijking met staal en/of beton bouw en geen andere milieubelastende bewerkingen nodig zijn zoals thermisch verzinken maakt het geheel tot een uitermate duurzaam product.

Vele kleine, maar zeker ook prestigieuze bruggen worden vervaardigd. Denk bijvoorbeeld aan de brug over de snelweg bij Venlo voor de Floriade 2012, of aan de schitterende fiets- en voetgangersbrug van 85 meter lang en 3,5 meter breed bij Roermond. Bij de brugdekdelen referenties vindt u nog vele andere sprekende voorbeelden.
Vanaf 2014 zetten we voet op de Duitse markt. De initiatieven nemen echt een vlucht als we in augustus 2017 DIBt-toelating Z-10.9-655 verkrijgen op drie typen brugdekplank, te weten 500.55, 500.40 en 256.40. De bijzonder sterke planken met hoge puntlasten en klant-specifieke slijtlagen (met TÜV-R13) worden al snel omarmd door nieuwe klanten in Duitsland. De uitbreiding van de toelating Z-10.9-655 met 12 verschillende montagemethoden in 2018 maakt het pakket nog completer.

Na enige jaren wordt de vraag naar GVK brugdekdelen en profielen zo groot, dat het bedrijf zich weer volledig gaat richten op productie van de hoogwaardige halffabricaten.

Het bedrijf blijft ondertussen verder ontwikkelen aan nieuwe typen planken, die nóg montagevriendelijker kunnen worden geplaatst (Type 236.40) of die nog hogere belastingen aan kunnen (Type 400.85).

Standaard GVK profielen voor de bouw, HVAC, industrie, offshore

In 1995 wordt de eerste pultrusiemachine in gebruik genomen, waarmee onder meer kokerprofielen, U-profielen, buisprofielen en I-profielen vervaardigd kunnen worden. De eerste opdrachten voor luchtbehandelingsbranche komen meteen binnen. Alsmede opdrachten voor hoeklijnen voor carrosseriebouw en vrachtwagens.

Dankzij de bijzondere eigenschappen van GVK wordt er steeds meer gebruik gemaakt van GVK profielen. Wij vervaardigen bijvoorbeeld GVK profielen voor zonweringen. De profielen worden ook gebruikt door onze klanten als fundatieframes voor luchtbehandelingskasten, voor de vervaardiging van bordessen en trappen in infra, offshore en industrie.
Een bijzonder sprekend voorbeeld van een toekomstbestendige constructie geven we graag:

In 2016 hebben we een uitdagend project opgepakt: De koepel van het subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo in het Center Parcs Het Heijderbos te Heijen moest grondig gerenoveerd worden. Composiet spanten gemaakt door krafton® zijn ingezet om de bestaande houten constructie te vervangen. De bestaande hoofdspanten van hout laminaat liggers konden worden behouden. Voor krafton® betekende dit de grootste productie van samengestelde composiet I-liggers ooit. De I-780x300mm liggers in de onderste ring waren meer dan 26 meter lang. De verticale balken zijn gemaakt van de I-240x150mm van meer dan 23 meter lang.

Meer en meer bouwbedrijven weten ons te vinden. Dankzij de certificeringen en mogelijkheid om met onze gestandaardiseerde profielen constructieve berekeningen te maken, worden de krafton profielen steeds vaker ingezet in industrie en bouw.

De DIBt-toelating Z-10.9-803 op onze profielen openen eveneens de Duitse markt voor constructieprofielen, als ook de markt voor rail-infra profielen, dankzij de EBA toelating

Toekomstvisie van krafton van krafton®

Het familiebedrijf krafton® is na 40 jaar nog iedere dag bezig met innovaties, het verbeteren van de bedrijfsprocessen en het tot in perfectie verbeteren van de kwaliteit.
Technisch vakmanschap en passie van de familie voor bewezen kwaliteit en gestructureerde bedrijfsprocessen zorgen voor een kwaliteitsformule die zijn gelijke niet kent.

Voor ons staat ‘krafton®’ voor hoogwaardige, sterke glasvezelversterkte kunststof profielen, voor duurzame oplossingen, voor Nederlands vakmanschap en innovatie.

Wij zijn gegroeid van ‘pionier in pultrusie’ naar ’specialist in GVK profielen’ en wij blijven onze inzetten voor onze klanten om een zo hoog mogelijke kwaliteit en service te verlenen.

Contacteer ons voor al uw vragen

Contact