Brug over kanaal

Het oude houten dek was dringend aan sanering toe. Er is gekozen voor krafton® composiet brugdekdelen. In dit geval voor het type kraton® 500.55.

Om montage op deze hoogte efficiënt maar toch veilig te kunnen uitvoeren is er gekozen voor montage van boven af door de houten liggers heen. In dit project werd goed aangetoond hoe efficiënt de krafton® planken gemonteerd kunnen worden dankzij het zeer geringe gewicht en de uitgekiende montage wijze.

Dit brugdek kan weer tientallen jaren mee!

Riool kanaal

Waterdichte polyester binnenmantel

 

Het door betonrot aangetaste riolennet is de afgelopen maanden voorzien van door Krafton uit pultrusieprofielen opgebouwde kokers met een lengte van vijf meter. Die zijn stuk voor stuk achter elkaar geplaatst in het oude riool en de resterende ruimte is volgestort. Daarmee is een waterdichte polyester binnenmantel gecreëerd die maakt dat het oude rioolsysteem aan een tweede leven kan beginnen.

Koeltorens

Koeltorens

 

De ontwikkelingen staan niet stil, composiet is zeer geschikt als constructiemateriaal, met name als er hoge eisen aan het product worden gesteld, zoals licht van gewicht én sterk én niet corrosiegevoelig én thermisch of elektrisch isolerend. Construeren in composieten is niet anders dan construeren in staal, hout en in andere materialen.

Om deze reden worden krafton profielen sinds enige jaren veelvuldig toegepast in koeltorens.

Bruggen in Nederland

Gemeente Lansingerland

Deze sterke brug heeft een gesloten brugdek en is geschikt voor een as-belasting tot 10 ton. De brug is daarom ook zeer geschikt voor landbouwvoertuigen, zoals hier het geval is in Lansingerland.

 

Gemeente Goes

De plank krafton 400.85 wordt hier gebruikt voor de renovatie van een ophaalbrug in Zeeland. In samenwerking met Constructiebedijf Hillebrand BV is de brug opnieuw geplaatst.

Vernieuwing van een brug

Installatie van GVK brugdekdelen

 

Tijdens de bruginspectie in 2012 moest worden vastgesteld dat de houten bekleding zwaar was beschadigd. Er zaten gaten in het dek waardoor er struikelgevaar was, en in sommige delen van de hoofdliggers begonnen de lijmverbindingen te openen als gevolg van zijdelingse regeninslag.

De zijdelen werden van boven beschermd door afdekkingen van plaatwerk en waren nog steeds in goede staat, maar het houten brugdek was vergaan.

Voor de vernieuwing werden onze krafton GVK brugdekdelen geïnstalleerd, bestaande uit glasvezelversterkt kunststof (GVK) met extra coating.

De GVK planken werden op de liggers geklemd, alleen de 2 buitenste rijen bevestigingen werden geschroefd met roestvrijstalen schroeven.

Bovendien was het noodzakelijk om de oorspronkelijke constructieve zwakke punten in de regenafvoer te verbeteren. Voor dit doel werden de zijdelen en het verstijvende hout bedekt met een EPDM-film en met een geringe helling naar voren gemonteerd, zodat het water permanent kan worden afgevoerd en zich niet ophoopt.

Brug op het paradeterrein

GVK Brugdekplanken krafton® 500.40

 

Wisselwerking tussen staal en GVK
De brugdelen werden gebouwd door een aannemer uit Nedersaksen, die veel ervaring heeft met grote staalbouwprojecten in samenwerking met ons. De brug heeft een coating, met een door TÜV gecertificeerde antislip coating, die voldoet aan de klassen R12 en R13 qua slipweerstand.

Enthousiasme voor GVK
De wethouder dr. Hofmann begeleidde het werk en een week later toonde hij zijn enthousiasme voor de nieuwe brug tijdens een seminar in Germersheim welke was  georganiseerd door krafton®.

Duitse degelijkheid uit Nederland
Deze brugbedekkingen worden door krafton® in onze eigen productiehallen in Nederland vervaardigd en dank zij de 40 jaar ervaring en DIBt-goedkeuring voor de brugbekleding garanderen een extreem lange levensduur en een zeer veilige voetgangers- en fietsbrug.

Dijkstabilisator

Profiel op Maat

 

In overleg met de klant heeft krafton een matrix ontworpen en laten vervaardigen, zodat er op vraag geproduceerd kan worden. krafton produceert de zogenaamde “LDE”, het stervormige kunststof (GVK) element, in vele strekkende meters in haar productiehallen.

De keuze voor glasvezelversterkt kunststof spreekt voor zich: Het profiel bevindt zich in een dijk, omringd door zand, water, etc. De kracht van GVK is hoog, het profiel zal niet breken, het materiaal corrodeert niet en is niet gevoelig voor chemicaliën.

Samenstelling van onderdorpels

Een serie dorpels samengesteld uit (GVK)

 

Belangrijke voordelen zijn het lage gewicht, de enorme sterkte, breukvastheid en de minimale uitzettingscoëfficiënt. De dorpel is ruim 10x lichter dan bijvoorbeeld natuursteen dorpels en daardoor beduidend makkelijker te hanteren tijdens bewerkingen, transport, verwerking en plaatsing.

Het glasvezelversterkt kunststof is nagenoeg onbreekbaar, vormvast en is sterker (treksterkte) dan bijvoorbeeld aluminium. De zwarte UV-bestendige coating zorgt voor een zeer slijtvaste afwerking.

De vochtongevoelige onderdorpels hebben een minimale uitzettingscoëfficiënt (gelijk aan beton) en krimpen of zwellen nauwelijks bij temperatuurwisselingen.

De dorpels hebben in basis al een gunstige isolatiewaarde. Omdat de glasvezelversterkte onderdorpel holle kamers heeft, functioneert de aanwezige lucht als een perfecte isolator.

Fabrikant
van autobussen

Klantspecifiek GVK-profiel voor Fabrikant van autobussen

 

krafton heeft verschillende GVK-profielen op maat gemaakt, zodat de bussen een lichte maar sterke carrosserie, daarnaast ook GVK-profielen voor de luchtbehandelingsinstallatie.

 

Center Parks
Aqua Mundo

Referentie GVK Profielen: Center Parcs Aqua Mundo

Center Parcs is bekend om de prachtige zwemparadijzen die de vakantieparkbezoekers doen geloven dat je vakantie viert in een zonnig buitenland met palmenstrand. De koepel van het subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo – in Het Heijderbos te Heijen – is in het voorjaar van 2016 grondig gerenoveerd in verband met het einde van de economische levensduur van het luchtkussendak en de conditie van de bestaande houten dakconstructie. Hout en vocht zijn geen ideale combinatie en dat betekende een unieke kans voor onze composiet profielen, al was op voorhand uiteraard niet bekend dat men ook voor ons durfde te kiezen.

De bestaande hoofdspanten van houtlaminaat liggers konden worden behouden, de rest is vervangen door onderhoudsvrij composiet. Voor ons betekende dit de grootste productie van samengestelde composiet I-liggers ooit. De I-780x300mm liggers in de onderste ring waren meer dan 26 meter lang. De verticale balken zijn gemaakt van de I-240x150mm van meer dan 23 meter lang. Totaal maar liefst 40 ton aan composiet.